Qiqong

'Chi Kung' (Of qiqong) betekent ‘ de kunst van energie management. ' Shaolin Wahnam Chi Kung is elite chi kung. Deze kunst werd eeuwenlang beoefend door de traditionele Shaolin monniken, niet alleen om hun gezondheid te verbeteren door een harmonieuze energiestroom, maar ook om veel energie te verkrijgen voor het beoefenen van Kung Fu. Deze twee aspecten (energie doen toenemen en energie beter later stromen) zijn de essentie van hoog niveau Chi Kung. Shaolin Chi Kung is eenvoudig te leren, omdat er slechts een minimum aan bewegingen voor nodig is.


Shaolin Cosmos Chi Kung

De basis van Shaolin Cosmos Chi Kung zijn de 18 Lohan Handen. Oefeningen uit deze set kunnen gebruikt worden voor vrijwel alle doeleinden, hoewel de focus van de 18 Lohan handen ligt op het verkrijgen van een harmonieuze energie stroom voor gezondheid en vitaliteit.


De 5 aspecten van Chi Kung

Chi Kung oefeningen vallen meestal in een van de volgende Chi Kung categorieeen:

1) Chi Kung voor gezondheid

2) Chi Kung voor vitaliteit

3) Chi Kung voor het ontwikkelen van het intellect

4) Krijgskunst Chi Kung

5) Spiritueel Chi Kung

Shaolin Comos Chi Kung beslaat al deze categorieën, hoewel de ene oefening meer nadruk kan hebben op een bepaald aspect dan de andere. De Hemel Optillen, de eerste oefening van de basis set De 18 Lohan Handen, focust meer op gezondheid dan bijvoorbeeld Een Vinger Schiet Zen; de laatstgenoemde is Krijgskunst Chi Kung. Maar Een Vinger Schiet Zen verbetert ook de gezondheid van een beoefenaar; en in de handen van een meester kan De Hemel Optillen gebruikt worden om veel interne kracht op te wekken voor Krijgskunsten.


Specialisering

Daarna kan men zich specialiseren in andere Chi Kung soorten: Zhang Zhuan (Standen trainen), met veel focus op interne kracht, de 18 Lohan Kunsten, een set die ook goed is voor het ontwikkelen van gezondheid maar meer nadruk legt op interne kracht voor Krijgskunst (of voor top prestaties bereiken in het dagelijks leven), of Sinew Metamorphosis. (Deze set kan voor alles gebruikt worden, maar de nadruk ligt sterk op spiritualiteit).