Kung Fu

Traditioneel Kung Fu is de meest uitgebreide en effectieve vechtkust. Van zelfverdediging tot het trainen van energie en geest: alles is erin te vinden.

Traditioneel Shaolin Kung Fu met de nadruk op gezondheid, interne kracht en zelfverdediging

Traditioneel Shaolin Kung Fu is een uitstekende zelf-verdedigings kunst.

Daarnaast brengt het vitaliteit, verbeterde gezondheid, mentale helderheid, de vaardigheid om onder druk snel juiste beslissingen te nemen en leidt het beoefenen van Kung Fu tot spirituele ontwikkeling.Het basisprogramma is gebaseerd op de traditionele Zuid-Shaolin trainingsmethodes. De twee belangrijkste onderdelen van Zuid-Shaolin Kung Fu zijn de gevechtstoepassingen van de technieken en interne kracht training. Standen trainingen, Gouden Brug en Een Vinger Schiet Zen zijn belangrijke methodes om chi (of energie) op te bouwen. Als er veel chi is opgebouwd, spreekt men van interne kracht. Dit zorgt voor gezondheid, mentale helderheid en ontwikkelt de geest.

Ook de basisvormen van de 5 dieren komen aan bod. De 5 dieren- draak, luipaard, tijger, slang en kraanvogel – komen veelvuldig voor in Shaolin technieken. De Draak traint de geest. Als men een Draak techniek uitvoert, traint men de geest. De Slang traint chi (energie) en de Tijger interne kracht. Het Luipaard traint snelheid en de Kraanvogel traint essentie.


Partner Training en Sparring Filosofie: Je bont en blauw laten slaan is zinloos en bovendien slecht voor je gezondheid

Door partner training worden Shaolin technieken tweede natuur en leert men gevoel voor timing en spacing te ontwikkelen die men nodig heeft om goed te leren vechten. Partner trainingen worden ontspannen gedaan. Vanwege de filosofie van Shaolin Kung Fu vindt nooit zo maar een uitwisseling van zinloze stoten en trappen plaats. In plaats daarvan leer je systematisch en ontspannen Kung Fu technieken gebruiken tot ze tweede natuur geworden zijn. Als partner leert men ook in te houden indien iemand niet goed reageert op een aanval, zodat niemand zinloze klappen hoeft op te lopen. Het belangrijkste principe is 'veiligheid eerst': liever niet winnen en zelf geen schade oplopen dan winnen terwijl men zelf verwondingen heeft opgelopen.  


"Je wordt er hard van als je klappen krijgt" is geen traditionele Shaolin Kung Fu filosofie. In een echt gevecht is één goede trap of stoot al genoeg om het gevecht te eindigen. Leren klappen te krijgen is zinloos. In plaats daarvan kan men beter leren een stapje achteruit te doen, zoals Goh Kok Hin hier doet en de aanval ontwijken. Mocht men te langzaam zijn, dan houdt de partner in.Specialisatie

Na het basisprogramma volgt een specialisatie; men kan zich verdiepen in bijvoorbeeld Praying Mantis, Tantui, 5 Dieren Set, Draak, Tijger-Kraanvogel etc.   

Sets worden ook getraind, maar komen pas nadat de gevechtstoepassingen zijn onderwezen en bemeesterd. Pas dan worden alle bewegingen in een set samengevoegd. Maar set training neemt slechts 10% van de trainingstijd in beslag bij traditioneel Kung Fu. Het is veel belangrijker Kung Fu technieken te leren gebruiken voor vechten en interne kracht te ontwikkelen.

Tactieken en strategie (Ken uzelf en u zult nooit een gevecht verliezen) komen ook aan bod in de trainingen.